Fakta om Børnesår
 
Hvad er børnesår?
Børnesår er hudinfektioner med bakterierne stafylokokker eller streptokokker og er ret almindelige. Da det især er børn, der får disse infektioner, kaldes de populært for børnesår. Et andet navn er impetigo.
 
Er børnesår farligt?
Børnesår er ikke farlige, men de spiller en stor rolle i børneinstitutionerne, da de er ret så smitsomme.
 
Hvordan ser et børnesår ud?
Børnesår starter på en tilsyneladende sund hud, men som regel er det en lille rift eller et kløende eksem, der er starten på udvikling af børnesår. Den lille røde, kløende plet udvikler sig hurtigt til en lille blære med gulligt pusindhold. Senere udvikles sårskorpe samtidig med, at der måske dukker nye pusfyldte blærer op i nærheden eller andre steder på kroppen. Som regel begynder børnesår i ansigtet og her især omkring næseborene og på bagsiden af ørerne.
 
Hvem er i smittefare?
Børn og unge med en kløende hudsygdom som for eksempel børneeksem er specielt udsatte for at udvikle børnesår, derfor er en god hudpleje så vigtig for at forebygge en infektion.
 
Hvordan behandler man børnesår?
Har du mistanke om børnesår, så kontakt din læge. Kun receptpligtig medicin vil kunne hjælpe, og det skal helst ske, inden barnet har smittet søskende eller de andre børn i børnehaven. Behandling består af vask med vand og sæbe og efterfølgende lufttørring. Man kan også anvende klorhexidin-opløsning. Vask hænder hyppigt og brug håndsprit, som mere effektivt fjerner bakterierne. Mange læger vælger at behandle med en bakteriedræbende salve. Ved lokalbehandling med salve er det vigtigt at få opblødt skorperne og fjerne dem. For det er under disse skorper, bakterierne lever, og behandlingen bliver derfor langt mere effektiv, når skorperne er fjernet.  I mere udbredte tilfælde skal der gives antibiotika som tabletter, dråber eller mikstur.
Hvornår i skole?
Skolebarnet må normalt komme i skole, selv om det har børnesår. Barnet skal dog huske, at det ikke må klø i sårene og ikke mindst, at han eller hun skal vaske sine hænder hyppigt og bruge sin egen kam, børste, vaskeklud og håndklæde.
Børn må først komme i daginstitutionen, når sårene er tørret ind og skorperne faldet af, og barnet dermed er smittefri. Små børn har generelt ikke forståelse for renlighed og vil hele tiden berøre sårene og kradse i dem. Derved øges smitterisikoen.
 
Gode råd
Klip barnets negle korte og undgå at barnet kløer i sine sår, piller næse, bider negle eller sutter på fingrene. Dette er også gode regler, selv om barnet ikke har børnesår. Har barnet også børneeksem, bør dette behandles effektivt. Vask altid selv hænder efter berøring med barnets børnesår. Lær barnet hyppig håndvask og lad altid barnet have sin egen vaskeklud og eget håndklæde. Forklar barnet, hvorfor det skal være så påpasselig med hygiejnen og dets sår.
 
 
Kilde: Netdoktor,Troels Bové, Speciallæge i almen medicin
 
 Farmaceut Trine Persson , december 2008